There was an error in this gadget

Thursday, July 26, 2012

Panggilan Manja

 

Pernah bercinta kan? Bleh tanya skit? Kamu panggil pasangan kamu dengan panggilan apa? Nama dia? Atau nick name mcm 'Bunny', 'Cutie', atau 'si comel' atau 'handsome'? Hehehe... Ada banyak panggilan-panggilan manja untuk pasangan-pasangan bercinta. Dan semuanya terpulang la kepada tahap gedik dan miang masing-masing kan? Ok, meh la baca apa benda yang aku merepek tentang panggilan-panggilan manja ni;

1. Sayang - Panggilan yang paling tipikal dan paling banyak orang guna utk panggil pasangan mereka. Kadang2 kalo orang melatah pun, panggil kita sayang gak kalo kita dah buat dia terkejut. Kehkeh... Tapi best je kalo org panggil kita sayang. Rasa mcm lembut dan disayangi...

2. Ayang - Ni lebih kurang mcm panggilan 'sayang' gak, cuma dlm versi pelat dan lebih manja lagi. Saya lebih suka panggilan 'syg' sebab bunyinya macam lengkap skit. Perkataan 'ayang' ni juga digunakan oleh orang-orang Terengganu untuk menyebut 'ayam'. Hehehe.. Tapi panggilan 'ayang' ni masih logik kalau nak digunakan.

3. Baby - Panggilan ni, err... Sesuai digunakan untuk bayi-bayi yang baru lahir. Tapi boleh juga digunakan kalau pasangan kita tu comel atau jambu. Sesuai la skit kan. Kalo muka dia garang, kening tebal, kulit gelap pastu tinggi, besar, badan berketak-ketak, urat2 timbul, pastu tetiba kita nak panggil dia 'baby', macam boleh turun hujan sebab langit pun terharu. Huhu.. Tapi orang bercinta ni kan pelik skit, pasangan dia mesti la dia akan rasa yg paling comel kan? Hihi..

4. Darling - Org Melayu biasanya jarang skit nak guna panggilan ni, melainkan dia ringkaskan menjadi perkataan 'Ling' je. Tak tau le sbb apa... Nak cepat kot sebab tu ringkaskan. Kalo sebut penuh, mcm susah skit dan lidah memerlukan effort yg lebih utk menyebut nyer.. Huhu... Lagipun kadang2 makna tak sampai sebab terlampau omputih sgt. Tapi ok je kalo nak guna... Moden skit ye tak?

5. Anje - Hahahhaha..sama mcm dlm cite Pi MAi Pi MAi Tang Tu.. Pak Uda panggil Mak Uda.. Anje.. errkk..no komen.. hehe

6. Honey - Panggilan ni pun mcm 'Darling' jugak. Panggilan ni ok, cuma kadang-kadang mcm nama wanita melayu. Nor Hani ke, Suraiya Hani ke, Hanita ke... Hehehe... Kalo panggil lelaki dgn panggilan 'honey' mungkin org tak confuse sgt, tapi kalo panggil pompuan, nnt org ingat nama pompuan tu Hani plak. Hani Mohsen kut..hehe

7. Dear - Panggilan ni tak la beriya sangat kan? Sebab kalo kita hantar email kat org pun, kita guna ayat "Dear all" @ "Dear Danny" utk greeting [sekadar contoh]. So, tak la rasa mcm disayangi sangat serta kurang feel. Ceh.. heheh

8. My Love - Heheheh... Ader ke org panggil mcm ni? Eh, mesti la ader kan?Kalo utk berSMS ok la guna panggilan ni, tapi kalo nak bercakap, mcm pelik plak... Melainkan kalo satu ayat tu kita ckp omputih... contoh mcm , "Tgh buat apa tu my love?". Kalo SMS ok la.. Kalo bercakap, nak sebut perkataan love secara tiba2 tu mcm janggal gak. Kalo ckp 'i love you' lain la.

9. Handsome/Comel/Cutie/Pretty - Panggilan untuk saje2 nak puji. Tapi make sure panggilan tu biar la kena. Tapi lagi skali saya highlight kan, kalo org bercinta, pasangan dia la yg paling cantik/hensem di mata dia kan?

10. Saney - Haaa? Apa ni? Panggilan 'Sani' ni adalah gabungan diantara panggilan 'sayang' + 'honey' = 'saney'. Biasanya sebab tamak sgt atau sayang sangat nak panggil semua panggilan manja kat pasangan dia, so sampai tersilap combine 2 panggilan skali. Yang pasti akan berakhir dgn "eeiii...

11. Abang - Panggilan ni biasa je. Tak la gedik sangat. Dan panggilan ni pun paling tipikal dan paling ramai org guna. Sebab lebih general dan nampak normal.

12. Mama/Papa - Kalau dah kawen panggilan ni normal, tapi kalo blum kawen, hubungan masih ntah tak nampak hala tuju lagi dah nak guna panggilan ni, maka dia akan jadi agak meloyakan.



13. Hubby - Panggilan ni pun agak ok... Nampak modern dalam masa yang sama bleh jadi manja2 jugak. Nnt kalo dah kawen, aku rase nk panngil husband aku cmtu jek.. tpi mcm la husband aku nnt nak layan...huhu.. sebab die bukan nye jenis romantik..hukhuk.. sedih dah.. hahah

14. Dugong/Kerbau/Lembu/Kambing/ Vavi - Eh, ader ke org panggil pasangan dia macam tu? Hahahaha... Mungkin ada, kalo time marah kot. Tak tau plak aku. Tapi jgn panggil pasangan dgn panggilan-panggilan buruk yer. Tak baik. hehhe...

SEKIAN

No comments:

Post a Comment