There was an error in this gadget

Tuesday, December 11, 2012

Stress

Apa itu stress? 'Stress' atau tekanan melibatkan penggunaan semua sistem yang ada dalam badan yang melampaui keupayaan. Individu berkenaan mendapati sukar menyesuaikan diri dengan keadaan dan memerlukan usaha yang lebih untuk mencapai keseimbangan dalam dirinya dan dengan alam sekitar. Itu adalah maksud stress.

Setiap orang pastinya mempunyai masalah dan juga stress nya sendri. Dan utk aku, buat masa ini, aku rasa stress dgnkeje aku. Bukan stress sbb keje banyak, keje menimbun, tpi stress dgn gaji yg tak seberapa, stress dgn benefit sbgai staff yg xde benefit sgt pun, stress sbb org lain dapat bonus tapi aku x dapat, stress sbb org lain position permanent staff tpai aku dah 2 tahun duk contract staff….Arrghhhh… Aku sronok dgn keje yg aku buat, seronok dgn environment keje aku, seronok dgn experience keje aku, tapi benefit yg aku dapat x byak.. benefit dri segi gaji.

And aku lagi rasa stress bila husband aku setiap hari duk push aku suruh cari keje lain. Cari keje yg permanent, cari keje yg ade bonus, cari keje yg ade byak benefit.. Dari dlu die duk suruh aku apply jdi lecturer la, jdi cikgu, jadi itu, jdi ini.. and terbaru die suruh aku apply keje masuk TV alhijrah sbb kata nya wife kawan die keje kat sana bonus byak dapat.. huhu.. Aku stress setiap hari kene push mcm tu. Pagi tadi aku nak pegi keje, die bagun2 je trus ambik Tab die, duk tgok iklan keje and duk cakap haaa ni byk je keje kosong.. apply laa.. Aku rasa la down.. cuba bayangkan, tgh2 aku siap2 nak g keje, tba2 die bangun, capai Tab tgok iklan keje suh aku apply tu, apply ni.. Aku bukannya tak berusaha try apply keje lain, tapi ntah la… xde rezeki aku lagi. And most of yg panggil aku utk interview adalah utk shift basis..

So skrg aku xtau mcm mane nak handle stress aku.. Cuma aku skrg, aku keep on apply other job and dlm masa yg sama aku just diamkan diri bila husband aku duk suruh aku apply itu dan ini. Sbb aku rasa if aku menjawab, aku akan jdi stress..
SO STOP STRESSING, START LIVING!

 

 

Monday, December 10, 2012

Kau Yang Terindah, Thank You Allah ^_^

Lama x update mylittered ni… memang dah terasa sangat bz sejak akhir2 ni. Apepon Alhamdulillah, majlis perkahwinan aku dgn suami telah selamat di langsungkan pada 19hb 10 2012 (akad nikah) dan 20hb 10 2012 majlis persandingan. Thank you Allah for everything, majlis berjalan dgn lancar dengan sekali akad saja, aku sah menjadi isteri.. cuaca yg cerah melancarkan perjalanan majlis.

Majlis Akad Nikah 19/10/2012
 
Majlis Persandingan 20/10/2012
 

Sesi Majlis Fotografi Outdoor 20/10/2012 - Masjid Kristal

2hari selepas majlis akad nikah kami terus ke Krabi utk Honeymoon… ini la pengalaman pertama aku keluar dri Malaysia. Aku x pernah keluar dri Malaysia. And the most best part is kami ke Krabi ikut jalan darat. Naik bas, van dan sebagainya utk smpai ke Krabi. Perjalanan adalah lebih kurang 6jam.. pergh penat… pantai cantik.. Cuma silapnya, aku x suka mandi pantai.. tp xpe la, pengalaman Honeymoon ni adalah antara detik termanis dlam hidup aku. Even duit x berapa nak ada, tp Alhamdulillah, kami berjaya survive.. ye la, duit suma dh abes utk persiapan kahwin..


Tapi aku akui, sepanjang detik sebelom perkahwinan kami, ada sahaja dugaan yg aku alami, konflik diri dan macam2. Sekarang Alhamdulillah tidak terkata aku mampu ucapkan.. kami bru dapat hidup bersama. Aku baru sahaja seminggu hidup bersama2 suami aku. Kmai sebelum ni duduk berasingan sebab tiada rumah sewa, nak beli rumah still tak mampu and lastly kami dapat juga jumpa rumah utk di sewa. Pon begitu aku still terasa penat. Rumah byk lagi brg2 yg tak abis dikemas, berselerak.. barang2 dekat rumah lama aku pon still ade lagi x sempat nak pegi ambik.  Kehidupan kami baru sahaj bermula.. Semoga Allah murahkan rezeki kami pasangan baru berkahwin, di kurniakan anak2 yg soleh dan solehah, dipermudahkan segala urusan.

THANK YOU ALLAH for all the things happen. Im glad to be with him ^_^

Monday, August 13, 2012

SELFISH

Penting diri  (bahasa inggeris: selfish), pada dasarnya, ialah konsep dan/atau amalan yang berkaitan dengan keutamaan kepentingan2 diri, berbanding kepentingan-kepentingan orang lain; istilah ini sering digunakan untuk merujuk kepada kepentingan diri yang datang dalam sesuatu bentuk yang khusus, atau melebihi sesuatu tahap yang tertentu.

Ni apesal lak tiba2 duk cite pasal SELFISH ni.. dulu time aku kecik2, bile aku dgr org ckp sal selfish, aku salu ingt ia nye berkaitan dgn jual ikan kat pasar.. Aku salu ingt selfish tu adalah busuk.. ye la, org jual ikan kat pasar kan mmg bau ikan.. dulu la aku pkuir cmtu.. time kecik2..huhuh..

Aku ade beberapa kisah pasal selfish..yg kadang2 menyakit kan hati.. tpi rasa nya kalau dah selfish tu, opkos la suma nya menyakitkan hati.. mane ade yg x sakit hati.. huhu...

Kisah 1:
Aku tgh drive..so kat traffic light tu, lampu dah bertukar dari merah ke hijau.. Yang kete depan aku ni, bwak punya la slow.. padahal bukan ade kereta pon depan dia.. aku mau potong itu kete mmg konpem la x boleh..then bile dh nk kuning baru die pecut laju..so die dapat lepas lmpu hijau..and aku yg kat belakang die ni terpaksa tggu turn lampu merah lagi sekali..
ces... mmg ko sgt selfish... huhuhu...

Kisah 2
Kisah ni lak terjadi kat kawan aku... sian die...hahah..tp bukan aku yg megselfishkan diri aku kat die.. (boleh lak ayat cmni).. ade la sorg pmpuan ajak die pegi midvalley sbb nak suh teman die shopping.. so kawan aku yg laki pon pegi la join g midvalley smpai ke tengah malam.. bile tgh malam tu pulak, si pmpuan tu x jmpa cari kete die.. ye la, midvalley tu kan besar.. so si laki ni duk tlg sama2 dgn pmpuan tu usaha cari kete pmpuan tu..last2 sekali mnta tlg dgn pak guard dan jmpa la kete si pmpuan tu.. si laki naik la kete pmpuan tu, lastly pmpuan tu tinggal laki tu tepi jalan suh balik dgn teksi. jahat gile... si laki time tu lak tgh xde duit, cmne nk naik teksi, nk naik lrt lak time tu dh pkul 12 malam lebih.. last sekali aku xtau ape jadi... hhaha... sian kawan aku tu...

Kisah 3
Kisah 3 ni lak terjadi kat aku.. ade org janji dgn aku nk teman aku pegi cari kad kawen.. so aku excited la ade org nk temankan aku cari kad kawen.. ye la, ade la teman utk pilih2 kad... aku pon duk tngguhkan aktiviti nk cari kad kawen sbb dlm kepala aku, aku dh pkir "xpe..sempat lagi nak car, lagi pon ade org yg nak temankan utk pilih2 kad kawen' tapi bile tiba masa yg di janjikan, akibat terlalu letih round2 nak cari kedai kad kawen di musim bulan puasa ni, terus jek mood die berubah. Time tu jgk die sound aku " nape nk tggu sy cari kad kawen utk awk..ni kad kawen awk, so awk setel la sndri" demn.. sentap.. fine xpe..kalu aku ni selfish, aku pon leh wat cmtu.. dulu mase die suh aku teman die p jahit baju melayu die nk wat kawen, xde lak aku sound "eh tu kan baju awak nk kawen p la tempah sendri"..

Byk lagi kut sebenarnye kisah2 selfish yg kene kat aku.. kang x cukup page lak nk cite.. hahha..
xpe la.. and remember... wat u give, u get back.. mungkin bukan aku yg balas, tpi mungkin dari org lain.. hahha.. wat ever..

Thursday, July 26, 2012

Panggilan Manja

 

Pernah bercinta kan? Bleh tanya skit? Kamu panggil pasangan kamu dengan panggilan apa? Nama dia? Atau nick name mcm 'Bunny', 'Cutie', atau 'si comel' atau 'handsome'? Hehehe... Ada banyak panggilan-panggilan manja untuk pasangan-pasangan bercinta. Dan semuanya terpulang la kepada tahap gedik dan miang masing-masing kan? Ok, meh la baca apa benda yang aku merepek tentang panggilan-panggilan manja ni;

1. Sayang - Panggilan yang paling tipikal dan paling banyak orang guna utk panggil pasangan mereka. Kadang2 kalo orang melatah pun, panggil kita sayang gak kalo kita dah buat dia terkejut. Kehkeh... Tapi best je kalo org panggil kita sayang. Rasa mcm lembut dan disayangi...

2. Ayang - Ni lebih kurang mcm panggilan 'sayang' gak, cuma dlm versi pelat dan lebih manja lagi. Saya lebih suka panggilan 'syg' sebab bunyinya macam lengkap skit. Perkataan 'ayang' ni juga digunakan oleh orang-orang Terengganu untuk menyebut 'ayam'. Hehehe.. Tapi panggilan 'ayang' ni masih logik kalau nak digunakan.

3. Baby - Panggilan ni, err... Sesuai digunakan untuk bayi-bayi yang baru lahir. Tapi boleh juga digunakan kalau pasangan kita tu comel atau jambu. Sesuai la skit kan. Kalo muka dia garang, kening tebal, kulit gelap pastu tinggi, besar, badan berketak-ketak, urat2 timbul, pastu tetiba kita nak panggil dia 'baby', macam boleh turun hujan sebab langit pun terharu. Huhu.. Tapi orang bercinta ni kan pelik skit, pasangan dia mesti la dia akan rasa yg paling comel kan? Hihi..

4. Darling - Org Melayu biasanya jarang skit nak guna panggilan ni, melainkan dia ringkaskan menjadi perkataan 'Ling' je. Tak tau le sbb apa... Nak cepat kot sebab tu ringkaskan. Kalo sebut penuh, mcm susah skit dan lidah memerlukan effort yg lebih utk menyebut nyer.. Huhu... Lagipun kadang2 makna tak sampai sebab terlampau omputih sgt. Tapi ok je kalo nak guna... Moden skit ye tak?

5. Anje - Hahahhaha..sama mcm dlm cite Pi MAi Pi MAi Tang Tu.. Pak Uda panggil Mak Uda.. Anje.. errkk..no komen.. hehe

6. Honey - Panggilan ni pun mcm 'Darling' jugak. Panggilan ni ok, cuma kadang-kadang mcm nama wanita melayu. Nor Hani ke, Suraiya Hani ke, Hanita ke... Hehehe... Kalo panggil lelaki dgn panggilan 'honey' mungkin org tak confuse sgt, tapi kalo panggil pompuan, nnt org ingat nama pompuan tu Hani plak. Hani Mohsen kut..hehe

7. Dear - Panggilan ni tak la beriya sangat kan? Sebab kalo kita hantar email kat org pun, kita guna ayat "Dear all" @ "Dear Danny" utk greeting [sekadar contoh]. So, tak la rasa mcm disayangi sangat serta kurang feel. Ceh.. heheh

8. My Love - Heheheh... Ader ke org panggil mcm ni? Eh, mesti la ader kan?Kalo utk berSMS ok la guna panggilan ni, tapi kalo nak bercakap, mcm pelik plak... Melainkan kalo satu ayat tu kita ckp omputih... contoh mcm , "Tgh buat apa tu my love?". Kalo SMS ok la.. Kalo bercakap, nak sebut perkataan love secara tiba2 tu mcm janggal gak. Kalo ckp 'i love you' lain la.

9. Handsome/Comel/Cutie/Pretty - Panggilan untuk saje2 nak puji. Tapi make sure panggilan tu biar la kena. Tapi lagi skali saya highlight kan, kalo org bercinta, pasangan dia la yg paling cantik/hensem di mata dia kan?

10. Saney - Haaa? Apa ni? Panggilan 'Sani' ni adalah gabungan diantara panggilan 'sayang' + 'honey' = 'saney'. Biasanya sebab tamak sgt atau sayang sangat nak panggil semua panggilan manja kat pasangan dia, so sampai tersilap combine 2 panggilan skali. Yang pasti akan berakhir dgn "eeiii...

11. Abang - Panggilan ni biasa je. Tak la gedik sangat. Dan panggilan ni pun paling tipikal dan paling ramai org guna. Sebab lebih general dan nampak normal.

12. Mama/Papa - Kalau dah kawen panggilan ni normal, tapi kalo blum kawen, hubungan masih ntah tak nampak hala tuju lagi dah nak guna panggilan ni, maka dia akan jadi agak meloyakan.



13. Hubby - Panggilan ni pun agak ok... Nampak modern dalam masa yang sama bleh jadi manja2 jugak. Nnt kalo dah kawen, aku rase nk panngil husband aku cmtu jek.. tpi mcm la husband aku nnt nak layan...huhu.. sebab die bukan nye jenis romantik..hukhuk.. sedih dah.. hahah

14. Dugong/Kerbau/Lembu/Kambing/ Vavi - Eh, ader ke org panggil pasangan dia macam tu? Hahahaha... Mungkin ada, kalo time marah kot. Tak tau plak aku. Tapi jgn panggil pasangan dgn panggilan-panggilan buruk yer. Tak baik. hehhe...

SEKIAN

Monday, July 23, 2012

Thank God I Found You


Tajuk nak jiwang jek... haha.. Actually ni lagu from Mariah Carey.. Lagu ni mmg melekat kat hati aku.. rase mcm kisah hidup aku jek.. cis! Konon la... heheh

Lagu ni aku rase terkene kat aku, lepas aku frust.. frust bukan sbb aku putus cinta pon.. tpi frust bile cinta x berbalas. hahhaha.. poyo jek.. Sakitnye sbb pda time tu aku dah x de perasaan nak pandang laki lain yg akhirnya buat aku “tggu” die selama 7tahun... pernah satu masa, aku asyik duk pasang lagu “Once – Aku Mau” dengan harapan beliau tau aku nak selalu ada dgn die.. Sapa tau lagu Once tu, mesti tau lirik die.. sape yg x tau pegi la cari lagu tu and dengar lirik die.. heheh...Dlam masa yg sama pon, aku duk pasang lagu Coco – Mengintai Langit... dan aku mmg masih ingt time aku duk pasang2 lagu ni, time tu pon bulan puasa.. tahun je aku x ingt tahun bile.. huhu

Coco - Mengintai Langit

Dan akhirnya smpai lah time aku kenal dgn sorang laki (yg kini adalah tunang aku)... time mula2 kawan dgn tunang aku tu pon, aku still duk berharap dgn lelaki itu smpai lah die ckap kat aku “Jgn tggu saya, pergi lah pada sapa2 yg yg datang pada awak.. insyaAllah die adalah terbaik utk awak” cmtu la ayat die.. dan pada masa itu aku sgt down.. down yg sangat2...huhu..  “I would give up everything” ... dan start dri tu aku dah mula buang semua memori serta harapan utk dia...

Lepas tu aku salu duk dengar lagu tajuk “Munajat Cinta from Dewa 19” hahha... “Tuhan kirimkan lah aku kekasih yg baik hati.. yang mencintai aku.. apa adanya” hahha...dengan harapan semoga doa aku termakbul.. dan lepas tu baru la aku start berkawan dgn lelaki (iaitu tunang aku skrg).. niat time tu bukan nak cari kekasih pon. Die ngorat aku pon, aku x rase ape.. tpi time tu serius ikhlas nak berkawan.. nak kawan yg leh aku cite pasal study aku, pasal ape2 je la..haha..
Dewa 19 - Munajat Cinta

Dan lagu ni telah rase buat aku betul2 appreciate lelaki yg hadir dlm hidup aku, iaitu Tunang aku sekarang.. sob sob sob....  Thank God I found You J
Mariah Carey - Thank God I Found You

Ramadhan Al –Mubarak (1433H)


Lame rasanya tak update blog aku ni.. seb baik ikan kat blog aku nih stil lagi berenang2 wlaupon aku jarang jengok...hikhik.. sori ye anak2 ikan...hehe.. J

Ape pon pejam celik, pejam celik, dah pon masuk bulan Ramadhan.. rase mcm baru jek lepas sambut raya.. dah datang lagi Ramadhan.. Alhamdulillah, aku syukur sangat2 sebab masih lagi di beri peluang menikmati Ramadhan ini (1433H)...

InsyaAllah Ramadhan tahun ni adalah Ramadhan terakhir aku sambut dengan status “SINGLE”.. Tahun depan insyaAllah sambut dgn husband pulak..hikhik.. semoga di permudahkan segala urusan kami...

Terasa mcm byk sgt nk di cite kan dlm ni.. tpi diesebabkan terlalu byk, jadi xtau dah nk cite yg mane dulu.. ape pon SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN. SEMOGA HIDUP DI BERKATI, AMALAN DITERIMA... AMIN J
selamat menyambut Ramadhan :)

Wednesday, March 14, 2012

~Alhamdulillah~


Hari ini 14hb March 2012, bermakna ckup la 4hari aku bergelar tunangan org.. hahahha… ceewah.. Alhamdulillah, terikat jugak hubungan ni wpon masih belum nikah.. it upon setelah bermacam2 dugaan yg di hadapi. Selama hamper 3tahun berkawan, bru2 ni tnaggal 10/03/2012 dapat bertunang, dimana bermakna hubungan ini adalah makin serious.. 

Pada mulanya majlis ni mmg paln nak buat simple jek.. tp bila ramai yg masuk cmpur, semua nya jadi lain.. disebabkan aku anak perempuan tunggal dlm family, maka semua sedara mara expect aku akan buat yg terbaik.. ye, mmg aku nak yg terbaik, tapi biarla berkadar lurus dgn kemampuan aku. Tp alahamdulillah gak sbb umi aku byk tlg aku, tlg sponsor itu dan ini.. tp if buat simple2 je takde la duit abes byk sgt..

Apa pon suma dah selesai dan tak perlu la di ungkit.. Cuma berharap hubungan ini akan kekal.. amin.. :)
hantaran pihak perempuan: sirih, coklat, kek, tuala, sampin, bju melayu, sejadah, buah2,cincin

 hnataran pihak lelaki: kek, coklat, macaron, kain+perfume, buah2, Al-Quran, cincin

 mak pihak laki sarungkan cincin

ayah pihak perempuan pon ade sarungkan cincin.. hehehe :)

  bergambar dgn kedua2 family

i love u syg.. moga berkekaln ke jinjang pelamin.. amin :)