There was an error in this gadget

Tuesday, December 11, 2012

Stress

Apa itu stress? 'Stress' atau tekanan melibatkan penggunaan semua sistem yang ada dalam badan yang melampaui keupayaan. Individu berkenaan mendapati sukar menyesuaikan diri dengan keadaan dan memerlukan usaha yang lebih untuk mencapai keseimbangan dalam dirinya dan dengan alam sekitar. Itu adalah maksud stress.

Setiap orang pastinya mempunyai masalah dan juga stress nya sendri. Dan utk aku, buat masa ini, aku rasa stress dgnkeje aku. Bukan stress sbb keje banyak, keje menimbun, tpi stress dgn gaji yg tak seberapa, stress dgn benefit sbgai staff yg xde benefit sgt pun, stress sbb org lain dapat bonus tapi aku x dapat, stress sbb org lain position permanent staff tpai aku dah 2 tahun duk contract staff….Arrghhhh… Aku sronok dgn keje yg aku buat, seronok dgn environment keje aku, seronok dgn experience keje aku, tapi benefit yg aku dapat x byak.. benefit dri segi gaji.

And aku lagi rasa stress bila husband aku setiap hari duk push aku suruh cari keje lain. Cari keje yg permanent, cari keje yg ade bonus, cari keje yg ade byak benefit.. Dari dlu die duk suruh aku apply jdi lecturer la, jdi cikgu, jadi itu, jdi ini.. and terbaru die suruh aku apply keje masuk TV alhijrah sbb kata nya wife kawan die keje kat sana bonus byak dapat.. huhu.. Aku stress setiap hari kene push mcm tu. Pagi tadi aku nak pegi keje, die bagun2 je trus ambik Tab die, duk tgok iklan keje and duk cakap haaa ni byk je keje kosong.. apply laa.. Aku rasa la down.. cuba bayangkan, tgh2 aku siap2 nak g keje, tba2 die bangun, capai Tab tgok iklan keje suh aku apply tu, apply ni.. Aku bukannya tak berusaha try apply keje lain, tapi ntah la… xde rezeki aku lagi. And most of yg panggil aku utk interview adalah utk shift basis..

So skrg aku xtau mcm mane nak handle stress aku.. Cuma aku skrg, aku keep on apply other job and dlm masa yg sama aku just diamkan diri bila husband aku duk suruh aku apply itu dan ini. Sbb aku rasa if aku menjawab, aku akan jdi stress..
SO STOP STRESSING, START LIVING!

 

 

Monday, December 10, 2012

Kau Yang Terindah, Thank You Allah ^_^

Lama x update mylittered ni… memang dah terasa sangat bz sejak akhir2 ni. Apepon Alhamdulillah, majlis perkahwinan aku dgn suami telah selamat di langsungkan pada 19hb 10 2012 (akad nikah) dan 20hb 10 2012 majlis persandingan. Thank you Allah for everything, majlis berjalan dgn lancar dengan sekali akad saja, aku sah menjadi isteri.. cuaca yg cerah melancarkan perjalanan majlis.

Majlis Akad Nikah 19/10/2012
 
Majlis Persandingan 20/10/2012
 

Sesi Majlis Fotografi Outdoor 20/10/2012 - Masjid Kristal

2hari selepas majlis akad nikah kami terus ke Krabi utk Honeymoon… ini la pengalaman pertama aku keluar dri Malaysia. Aku x pernah keluar dri Malaysia. And the most best part is kami ke Krabi ikut jalan darat. Naik bas, van dan sebagainya utk smpai ke Krabi. Perjalanan adalah lebih kurang 6jam.. pergh penat… pantai cantik.. Cuma silapnya, aku x suka mandi pantai.. tp xpe la, pengalaman Honeymoon ni adalah antara detik termanis dlam hidup aku. Even duit x berapa nak ada, tp Alhamdulillah, kami berjaya survive.. ye la, duit suma dh abes utk persiapan kahwin..


Tapi aku akui, sepanjang detik sebelom perkahwinan kami, ada sahaja dugaan yg aku alami, konflik diri dan macam2. Sekarang Alhamdulillah tidak terkata aku mampu ucapkan.. kami bru dapat hidup bersama. Aku baru sahaja seminggu hidup bersama2 suami aku. Kmai sebelum ni duduk berasingan sebab tiada rumah sewa, nak beli rumah still tak mampu and lastly kami dapat juga jumpa rumah utk di sewa. Pon begitu aku still terasa penat. Rumah byk lagi brg2 yg tak abis dikemas, berselerak.. barang2 dekat rumah lama aku pon still ade lagi x sempat nak pegi ambik.  Kehidupan kami baru sahaj bermula.. Semoga Allah murahkan rezeki kami pasangan baru berkahwin, di kurniakan anak2 yg soleh dan solehah, dipermudahkan segala urusan.

THANK YOU ALLAH for all the things happen. Im glad to be with him ^_^