There was an error in this gadget

Tuesday, December 11, 2012

Stress

Apa itu stress? 'Stress' atau tekanan melibatkan penggunaan semua sistem yang ada dalam badan yang melampaui keupayaan. Individu berkenaan mendapati sukar menyesuaikan diri dengan keadaan dan memerlukan usaha yang lebih untuk mencapai keseimbangan dalam dirinya dan dengan alam sekitar. Itu adalah maksud stress.

Setiap orang pastinya mempunyai masalah dan juga stress nya sendri. Dan utk aku, buat masa ini, aku rasa stress dgnkeje aku. Bukan stress sbb keje banyak, keje menimbun, tpi stress dgn gaji yg tak seberapa, stress dgn benefit sbgai staff yg xde benefit sgt pun, stress sbb org lain dapat bonus tapi aku x dapat, stress sbb org lain position permanent staff tpai aku dah 2 tahun duk contract staff….Arrghhhh… Aku sronok dgn keje yg aku buat, seronok dgn environment keje aku, seronok dgn experience keje aku, tapi benefit yg aku dapat x byak.. benefit dri segi gaji.

And aku lagi rasa stress bila husband aku setiap hari duk push aku suruh cari keje lain. Cari keje yg permanent, cari keje yg ade bonus, cari keje yg ade byak benefit.. Dari dlu die duk suruh aku apply jdi lecturer la, jdi cikgu, jadi itu, jdi ini.. and terbaru die suruh aku apply keje masuk TV alhijrah sbb kata nya wife kawan die keje kat sana bonus byak dapat.. huhu.. Aku stress setiap hari kene push mcm tu. Pagi tadi aku nak pegi keje, die bagun2 je trus ambik Tab die, duk tgok iklan keje and duk cakap haaa ni byk je keje kosong.. apply laa.. Aku rasa la down.. cuba bayangkan, tgh2 aku siap2 nak g keje, tba2 die bangun, capai Tab tgok iklan keje suh aku apply tu, apply ni.. Aku bukannya tak berusaha try apply keje lain, tapi ntah la… xde rezeki aku lagi. And most of yg panggil aku utk interview adalah utk shift basis..

So skrg aku xtau mcm mane nak handle stress aku.. Cuma aku skrg, aku keep on apply other job and dlm masa yg sama aku just diamkan diri bila husband aku duk suruh aku apply itu dan ini. Sbb aku rasa if aku menjawab, aku akan jdi stress..
SO STOP STRESSING, START LIVING!

 

 

No comments:

Post a Comment