There was an error in this gadget

Tuesday, December 11, 2012

Stress

Apa itu stress? 'Stress' atau tekanan melibatkan penggunaan semua sistem yang ada dalam badan yang melampaui keupayaan. Individu berkenaan mendapati sukar menyesuaikan diri dengan keadaan dan memerlukan usaha yang lebih untuk mencapai keseimbangan dalam dirinya dan dengan alam sekitar. Itu adalah maksud stress.

Setiap orang pastinya mempunyai masalah dan juga stress nya sendri. Dan utk aku, buat masa ini, aku rasa stress dgnkeje aku. Bukan stress sbb keje banyak, keje menimbun, tpi stress dgn gaji yg tak seberapa, stress dgn benefit sbgai staff yg xde benefit sgt pun, stress sbb org lain dapat bonus tapi aku x dapat, stress sbb org lain position permanent staff tpai aku dah 2 tahun duk contract staff….Arrghhhh… Aku sronok dgn keje yg aku buat, seronok dgn environment keje aku, seronok dgn experience keje aku, tapi benefit yg aku dapat x byak.. benefit dri segi gaji.

And aku lagi rasa stress bila husband aku setiap hari duk push aku suruh cari keje lain. Cari keje yg permanent, cari keje yg ade bonus, cari keje yg ade byak benefit.. Dari dlu die duk suruh aku apply jdi lecturer la, jdi cikgu, jadi itu, jdi ini.. and terbaru die suruh aku apply keje masuk TV alhijrah sbb kata nya wife kawan die keje kat sana bonus byak dapat.. huhu.. Aku stress setiap hari kene push mcm tu. Pagi tadi aku nak pegi keje, die bagun2 je trus ambik Tab die, duk tgok iklan keje and duk cakap haaa ni byk je keje kosong.. apply laa.. Aku rasa la down.. cuba bayangkan, tgh2 aku siap2 nak g keje, tba2 die bangun, capai Tab tgok iklan keje suh aku apply tu, apply ni.. Aku bukannya tak berusaha try apply keje lain, tapi ntah la… xde rezeki aku lagi. And most of yg panggil aku utk interview adalah utk shift basis..

So skrg aku xtau mcm mane nak handle stress aku.. Cuma aku skrg, aku keep on apply other job and dlm masa yg sama aku just diamkan diri bila husband aku duk suruh aku apply itu dan ini. Sbb aku rasa if aku menjawab, aku akan jdi stress..
SO STOP STRESSING, START LIVING!

 

 

Monday, December 10, 2012

Kau Yang Terindah, Thank You Allah ^_^

Lama x update mylittered ni… memang dah terasa sangat bz sejak akhir2 ni. Apepon Alhamdulillah, majlis perkahwinan aku dgn suami telah selamat di langsungkan pada 19hb 10 2012 (akad nikah) dan 20hb 10 2012 majlis persandingan. Thank you Allah for everything, majlis berjalan dgn lancar dengan sekali akad saja, aku sah menjadi isteri.. cuaca yg cerah melancarkan perjalanan majlis.

Majlis Akad Nikah 19/10/2012
 
Majlis Persandingan 20/10/2012
 

Sesi Majlis Fotografi Outdoor 20/10/2012 - Masjid Kristal

2hari selepas majlis akad nikah kami terus ke Krabi utk Honeymoon… ini la pengalaman pertama aku keluar dri Malaysia. Aku x pernah keluar dri Malaysia. And the most best part is kami ke Krabi ikut jalan darat. Naik bas, van dan sebagainya utk smpai ke Krabi. Perjalanan adalah lebih kurang 6jam.. pergh penat… pantai cantik.. Cuma silapnya, aku x suka mandi pantai.. tp xpe la, pengalaman Honeymoon ni adalah antara detik termanis dlam hidup aku. Even duit x berapa nak ada, tp Alhamdulillah, kami berjaya survive.. ye la, duit suma dh abes utk persiapan kahwin..


Tapi aku akui, sepanjang detik sebelom perkahwinan kami, ada sahaja dugaan yg aku alami, konflik diri dan macam2. Sekarang Alhamdulillah tidak terkata aku mampu ucapkan.. kami bru dapat hidup bersama. Aku baru sahaja seminggu hidup bersama2 suami aku. Kmai sebelum ni duduk berasingan sebab tiada rumah sewa, nak beli rumah still tak mampu and lastly kami dapat juga jumpa rumah utk di sewa. Pon begitu aku still terasa penat. Rumah byk lagi brg2 yg tak abis dikemas, berselerak.. barang2 dekat rumah lama aku pon still ade lagi x sempat nak pegi ambik.  Kehidupan kami baru sahaj bermula.. Semoga Allah murahkan rezeki kami pasangan baru berkahwin, di kurniakan anak2 yg soleh dan solehah, dipermudahkan segala urusan.

THANK YOU ALLAH for all the things happen. Im glad to be with him ^_^

Monday, August 13, 2012

SELFISH

Penting diri  (bahasa inggeris: selfish), pada dasarnya, ialah konsep dan/atau amalan yang berkaitan dengan keutamaan kepentingan2 diri, berbanding kepentingan-kepentingan orang lain; istilah ini sering digunakan untuk merujuk kepada kepentingan diri yang datang dalam sesuatu bentuk yang khusus, atau melebihi sesuatu tahap yang tertentu.

Ni apesal lak tiba2 duk cite pasal SELFISH ni.. dulu time aku kecik2, bile aku dgr org ckp sal selfish, aku salu ingt ia nye berkaitan dgn jual ikan kat pasar.. Aku salu ingt selfish tu adalah busuk.. ye la, org jual ikan kat pasar kan mmg bau ikan.. dulu la aku pkuir cmtu.. time kecik2..huhuh..

Aku ade beberapa kisah pasal selfish..yg kadang2 menyakit kan hati.. tpi rasa nya kalau dah selfish tu, opkos la suma nya menyakitkan hati.. mane ade yg x sakit hati.. huhu...

Kisah 1:
Aku tgh drive..so kat traffic light tu, lampu dah bertukar dari merah ke hijau.. Yang kete depan aku ni, bwak punya la slow.. padahal bukan ade kereta pon depan dia.. aku mau potong itu kete mmg konpem la x boleh..then bile dh nk kuning baru die pecut laju..so die dapat lepas lmpu hijau..and aku yg kat belakang die ni terpaksa tggu turn lampu merah lagi sekali..
ces... mmg ko sgt selfish... huhuhu...

Kisah 2
Kisah ni lak terjadi kat kawan aku... sian die...hahah..tp bukan aku yg megselfishkan diri aku kat die.. (boleh lak ayat cmni).. ade la sorg pmpuan ajak die pegi midvalley sbb nak suh teman die shopping.. so kawan aku yg laki pon pegi la join g midvalley smpai ke tengah malam.. bile tgh malam tu pulak, si pmpuan tu x jmpa cari kete die.. ye la, midvalley tu kan besar.. so si laki ni duk tlg sama2 dgn pmpuan tu usaha cari kete pmpuan tu..last2 sekali mnta tlg dgn pak guard dan jmpa la kete si pmpuan tu.. si laki naik la kete pmpuan tu, lastly pmpuan tu tinggal laki tu tepi jalan suh balik dgn teksi. jahat gile... si laki time tu lak tgh xde duit, cmne nk naik teksi, nk naik lrt lak time tu dh pkul 12 malam lebih.. last sekali aku xtau ape jadi... hhaha... sian kawan aku tu...

Kisah 3
Kisah 3 ni lak terjadi kat aku.. ade org janji dgn aku nk teman aku pegi cari kad kawen.. so aku excited la ade org nk temankan aku cari kad kawen.. ye la, ade la teman utk pilih2 kad... aku pon duk tngguhkan aktiviti nk cari kad kawen sbb dlm kepala aku, aku dh pkir "xpe..sempat lagi nak car, lagi pon ade org yg nak temankan utk pilih2 kad kawen' tapi bile tiba masa yg di janjikan, akibat terlalu letih round2 nak cari kedai kad kawen di musim bulan puasa ni, terus jek mood die berubah. Time tu jgk die sound aku " nape nk tggu sy cari kad kawen utk awk..ni kad kawen awk, so awk setel la sndri" demn.. sentap.. fine xpe..kalu aku ni selfish, aku pon leh wat cmtu.. dulu mase die suh aku teman die p jahit baju melayu die nk wat kawen, xde lak aku sound "eh tu kan baju awak nk kawen p la tempah sendri"..

Byk lagi kut sebenarnye kisah2 selfish yg kene kat aku.. kang x cukup page lak nk cite.. hahha..
xpe la.. and remember... wat u give, u get back.. mungkin bukan aku yg balas, tpi mungkin dari org lain.. hahha.. wat ever..

Thursday, July 26, 2012

Panggilan Manja

 

Pernah bercinta kan? Bleh tanya skit? Kamu panggil pasangan kamu dengan panggilan apa? Nama dia? Atau nick name mcm 'Bunny', 'Cutie', atau 'si comel' atau 'handsome'? Hehehe... Ada banyak panggilan-panggilan manja untuk pasangan-pasangan bercinta. Dan semuanya terpulang la kepada tahap gedik dan miang masing-masing kan? Ok, meh la baca apa benda yang aku merepek tentang panggilan-panggilan manja ni;

1. Sayang - Panggilan yang paling tipikal dan paling banyak orang guna utk panggil pasangan mereka. Kadang2 kalo orang melatah pun, panggil kita sayang gak kalo kita dah buat dia terkejut. Kehkeh... Tapi best je kalo org panggil kita sayang. Rasa mcm lembut dan disayangi...

2. Ayang - Ni lebih kurang mcm panggilan 'sayang' gak, cuma dlm versi pelat dan lebih manja lagi. Saya lebih suka panggilan 'syg' sebab bunyinya macam lengkap skit. Perkataan 'ayang' ni juga digunakan oleh orang-orang Terengganu untuk menyebut 'ayam'. Hehehe.. Tapi panggilan 'ayang' ni masih logik kalau nak digunakan.

3. Baby - Panggilan ni, err... Sesuai digunakan untuk bayi-bayi yang baru lahir. Tapi boleh juga digunakan kalau pasangan kita tu comel atau jambu. Sesuai la skit kan. Kalo muka dia garang, kening tebal, kulit gelap pastu tinggi, besar, badan berketak-ketak, urat2 timbul, pastu tetiba kita nak panggil dia 'baby', macam boleh turun hujan sebab langit pun terharu. Huhu.. Tapi orang bercinta ni kan pelik skit, pasangan dia mesti la dia akan rasa yg paling comel kan? Hihi..

4. Darling - Org Melayu biasanya jarang skit nak guna panggilan ni, melainkan dia ringkaskan menjadi perkataan 'Ling' je. Tak tau le sbb apa... Nak cepat kot sebab tu ringkaskan. Kalo sebut penuh, mcm susah skit dan lidah memerlukan effort yg lebih utk menyebut nyer.. Huhu... Lagipun kadang2 makna tak sampai sebab terlampau omputih sgt. Tapi ok je kalo nak guna... Moden skit ye tak?

5. Anje - Hahahhaha..sama mcm dlm cite Pi MAi Pi MAi Tang Tu.. Pak Uda panggil Mak Uda.. Anje.. errkk..no komen.. hehe

6. Honey - Panggilan ni pun mcm 'Darling' jugak. Panggilan ni ok, cuma kadang-kadang mcm nama wanita melayu. Nor Hani ke, Suraiya Hani ke, Hanita ke... Hehehe... Kalo panggil lelaki dgn panggilan 'honey' mungkin org tak confuse sgt, tapi kalo panggil pompuan, nnt org ingat nama pompuan tu Hani plak. Hani Mohsen kut..hehe

7. Dear - Panggilan ni tak la beriya sangat kan? Sebab kalo kita hantar email kat org pun, kita guna ayat "Dear all" @ "Dear Danny" utk greeting [sekadar contoh]. So, tak la rasa mcm disayangi sangat serta kurang feel. Ceh.. heheh

8. My Love - Heheheh... Ader ke org panggil mcm ni? Eh, mesti la ader kan?Kalo utk berSMS ok la guna panggilan ni, tapi kalo nak bercakap, mcm pelik plak... Melainkan kalo satu ayat tu kita ckp omputih... contoh mcm , "Tgh buat apa tu my love?". Kalo SMS ok la.. Kalo bercakap, nak sebut perkataan love secara tiba2 tu mcm janggal gak. Kalo ckp 'i love you' lain la.

9. Handsome/Comel/Cutie/Pretty - Panggilan untuk saje2 nak puji. Tapi make sure panggilan tu biar la kena. Tapi lagi skali saya highlight kan, kalo org bercinta, pasangan dia la yg paling cantik/hensem di mata dia kan?

10. Saney - Haaa? Apa ni? Panggilan 'Sani' ni adalah gabungan diantara panggilan 'sayang' + 'honey' = 'saney'. Biasanya sebab tamak sgt atau sayang sangat nak panggil semua panggilan manja kat pasangan dia, so sampai tersilap combine 2 panggilan skali. Yang pasti akan berakhir dgn "eeiii...

11. Abang - Panggilan ni biasa je. Tak la gedik sangat. Dan panggilan ni pun paling tipikal dan paling ramai org guna. Sebab lebih general dan nampak normal.

12. Mama/Papa - Kalau dah kawen panggilan ni normal, tapi kalo blum kawen, hubungan masih ntah tak nampak hala tuju lagi dah nak guna panggilan ni, maka dia akan jadi agak meloyakan.



13. Hubby - Panggilan ni pun agak ok... Nampak modern dalam masa yang sama bleh jadi manja2 jugak. Nnt kalo dah kawen, aku rase nk panngil husband aku cmtu jek.. tpi mcm la husband aku nnt nak layan...huhu.. sebab die bukan nye jenis romantik..hukhuk.. sedih dah.. hahah

14. Dugong/Kerbau/Lembu/Kambing/ Vavi - Eh, ader ke org panggil pasangan dia macam tu? Hahahaha... Mungkin ada, kalo time marah kot. Tak tau plak aku. Tapi jgn panggil pasangan dgn panggilan-panggilan buruk yer. Tak baik. hehhe...

SEKIAN

Monday, July 23, 2012

Thank God I Found You


Tajuk nak jiwang jek... haha.. Actually ni lagu from Mariah Carey.. Lagu ni mmg melekat kat hati aku.. rase mcm kisah hidup aku jek.. cis! Konon la... heheh

Lagu ni aku rase terkene kat aku, lepas aku frust.. frust bukan sbb aku putus cinta pon.. tpi frust bile cinta x berbalas. hahhaha.. poyo jek.. Sakitnye sbb pda time tu aku dah x de perasaan nak pandang laki lain yg akhirnya buat aku “tggu” die selama 7tahun... pernah satu masa, aku asyik duk pasang lagu “Once – Aku Mau” dengan harapan beliau tau aku nak selalu ada dgn die.. Sapa tau lagu Once tu, mesti tau lirik die.. sape yg x tau pegi la cari lagu tu and dengar lirik die.. heheh...Dlam masa yg sama pon, aku duk pasang lagu Coco – Mengintai Langit... dan aku mmg masih ingt time aku duk pasang2 lagu ni, time tu pon bulan puasa.. tahun je aku x ingt tahun bile.. huhu

Coco - Mengintai Langit

Dan akhirnya smpai lah time aku kenal dgn sorang laki (yg kini adalah tunang aku)... time mula2 kawan dgn tunang aku tu pon, aku still duk berharap dgn lelaki itu smpai lah die ckap kat aku “Jgn tggu saya, pergi lah pada sapa2 yg yg datang pada awak.. insyaAllah die adalah terbaik utk awak” cmtu la ayat die.. dan pada masa itu aku sgt down.. down yg sangat2...huhu..  “I would give up everything” ... dan start dri tu aku dah mula buang semua memori serta harapan utk dia...

Lepas tu aku salu duk dengar lagu tajuk “Munajat Cinta from Dewa 19” hahha... “Tuhan kirimkan lah aku kekasih yg baik hati.. yang mencintai aku.. apa adanya” hahha...dengan harapan semoga doa aku termakbul.. dan lepas tu baru la aku start berkawan dgn lelaki (iaitu tunang aku skrg).. niat time tu bukan nak cari kekasih pon. Die ngorat aku pon, aku x rase ape.. tpi time tu serius ikhlas nak berkawan.. nak kawan yg leh aku cite pasal study aku, pasal ape2 je la..haha..
Dewa 19 - Munajat Cinta

Dan lagu ni telah rase buat aku betul2 appreciate lelaki yg hadir dlm hidup aku, iaitu Tunang aku sekarang.. sob sob sob....  Thank God I found You J
Mariah Carey - Thank God I Found You

Ramadhan Al –Mubarak (1433H)


Lame rasanya tak update blog aku ni.. seb baik ikan kat blog aku nih stil lagi berenang2 wlaupon aku jarang jengok...hikhik.. sori ye anak2 ikan...hehe.. J

Ape pon pejam celik, pejam celik, dah pon masuk bulan Ramadhan.. rase mcm baru jek lepas sambut raya.. dah datang lagi Ramadhan.. Alhamdulillah, aku syukur sangat2 sebab masih lagi di beri peluang menikmati Ramadhan ini (1433H)...

InsyaAllah Ramadhan tahun ni adalah Ramadhan terakhir aku sambut dengan status “SINGLE”.. Tahun depan insyaAllah sambut dgn husband pulak..hikhik.. semoga di permudahkan segala urusan kami...

Terasa mcm byk sgt nk di cite kan dlm ni.. tpi diesebabkan terlalu byk, jadi xtau dah nk cite yg mane dulu.. ape pon SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN. SEMOGA HIDUP DI BERKATI, AMALAN DITERIMA... AMIN J
selamat menyambut Ramadhan :)

Wednesday, March 14, 2012

~Alhamdulillah~


Hari ini 14hb March 2012, bermakna ckup la 4hari aku bergelar tunangan org.. hahahha… ceewah.. Alhamdulillah, terikat jugak hubungan ni wpon masih belum nikah.. it upon setelah bermacam2 dugaan yg di hadapi. Selama hamper 3tahun berkawan, bru2 ni tnaggal 10/03/2012 dapat bertunang, dimana bermakna hubungan ini adalah makin serious.. 

Pada mulanya majlis ni mmg paln nak buat simple jek.. tp bila ramai yg masuk cmpur, semua nya jadi lain.. disebabkan aku anak perempuan tunggal dlm family, maka semua sedara mara expect aku akan buat yg terbaik.. ye, mmg aku nak yg terbaik, tapi biarla berkadar lurus dgn kemampuan aku. Tp alahamdulillah gak sbb umi aku byk tlg aku, tlg sponsor itu dan ini.. tp if buat simple2 je takde la duit abes byk sgt..

Apa pon suma dah selesai dan tak perlu la di ungkit.. Cuma berharap hubungan ini akan kekal.. amin.. :)
hantaran pihak perempuan: sirih, coklat, kek, tuala, sampin, bju melayu, sejadah, buah2,cincin

 hnataran pihak lelaki: kek, coklat, macaron, kain+perfume, buah2, Al-Quran, cincin

 mak pihak laki sarungkan cincin

ayah pihak perempuan pon ade sarungkan cincin.. hehehe :)

  bergambar dgn kedua2 family

i love u syg.. moga berkekaln ke jinjang pelamin.. amin :)

Monday, March 5, 2012

Ada Hikmahnya


Hahaha…~~~ aku pernah ingat satu kisah di zaman Nabi dulu. Telah hidup sepasang suami isteri yg hidup aman damai, saling sayang menyanyangi  serta sgt bahagia.. Namun pada suatu hari, telah ditakdirkan oleh Allah si isteri telah diambil nyawanya kerana sakit tenat. Maka si suami sgt lah sedih dan berduka cita. Dengan hati yg sedih dan lara, maka si suami berkenaan berjumpa dgn Nabi, merayu kepada Nabi supaya memohon Nabi berdoa kepa Allah SWT supaya di kembali kan nyawa isterinya. Setelah didesak berkali2 maka Nabi pon berdoa kepada Allah supaya Allah kembalikan nyawa si isteri. Maka dengan izin Allah, si isteri di hidupkan kembali. Gembira lah hati si suami dan berharap mereka akan hidup dengan bahagia selamanya.

Namun tidak lama selepas itu, sisuami datang bertemu Nabi lagi dgn muka yg sedih. Diceritakan kepada Nabi bahawa isterinya telah jatuh cinta dgn seorang pahlawan lalu pergi meninggalkannya bersama2 pahlawan itu. Maka si suami bersuara, “alangkah bahagia hati ini jika isteriku meninggalkanku dlm keadaan dia mencintaiku”


So kesimpulan dri cerita ini, tak semestinya sesuatu yg dianggap buruk berlaku kepada kita adalah buruk. Setiap apa yg berlaku ada hikmahnya.. kesimpulannya setiap yg berlaku ada rahsianya tersendiri. Allah lebih tau apa yg terbaik utk diri kita. So kalu dah putus cinta, tak perlu lah nak meratap bersedih bedendam sgt kerana semestinya ada hikmah di sebaliknya. Kini hanya tinggal kenangan.. huhu

Thursday, March 1, 2012

Terukir Di Bintang

ows aku sgt jatuh hati dgn lagu ini... :)
layan...



"Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku cuba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia
Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan… kamu…
Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu"

Feel Fresh

Aku bru jek abes sesi transfer knowledge ke other company since my company already finished the contract with MDEC. Frankly speaking, I really have a good times being there.. bez woo… for the 1st time I felt that all my team mate are the best! N mmg diorg suma adalah the bez kut… aku leh siap g ngulor tgok wyg kat alamanda lagi.. aku yg dulu x taujalan nk g alamanda, dh tau cara nk g sana.. hehhe… mmg havoc n gile abes la time keje g tgok wyg.. actually aku g tgok wyg t upon lepas aku abes transfer suma keje aku kat staff baru.. so bile suma keje aku di amek alih oleh mereka, maka aku dh xde keje.. tp aku Cuma di minta utk berada di Cyberjaya selama 13hri.. pdahal sesi task transfer tuh just 3-4days jek kut…hahha… byk masa terluang.. claim pon leh dapat.. so x rugi la aku guna kan sebaik nye.. dgn keje serta ngulor pd waktu yg sama.. hehe…

So arini, aku kembali ke ofis aku kat KL, tpi aku just like a new staff here.. xde keje aku nk kene buat.. so aku still tggu ape kate boss aku.. tp boss aku xde lak mggu ni.. so sempat la aku berfacebook, beremail2, berupdate blog.. ahhaha.. so IM FEEL SO FRESH today! :P

Hari ni 1March 2012, ade lagi dlm masa 9hari tiba tarikh aku nk tuning.. insyaAllah moga semuanye berjalan lancer.. InsyaAllah..mudah2an… Mcm aku penah cakap, aku betol2 hope n pray this wil become the most one of the best memory in my life..hehe.. penat rupenya nak mencari brg2 hantaran ni.. ni bru tuning..kalu akwen xtau la cmne penatnye…Tdi boss aku bru panggil aku, so insyaAllah aku akan di permanentkan n di bwa utk ke next project.. 

Disebalik keletihan mencari brg2 hantaran utk tuning n kawen ni, aku rase sgt annoying dgn sikap “seseorg” yg sgt duk mementingkan brand sesuatu bnde..smpai kan aritu aku dah salah faham dgn ayat die yg berbunyi “nnti kalau  XX tau kita cari jam kat jsuco jek cmne?? Alaaa…” pergh..ayt tu wat betul2 aku sentap… ye la.. sbb aku bukan nye nk cri jam tepi ajlan, ajak g cari kat pasar malam ke ape.. aku ajak g cari kat jusco.. and kat jusco tu ade mcm2 brand kut leh pilih.. tp sentap la, dlm hti aku..smpai hati die ckp cmtu.. huhu.. tp die explain balik, die just wanna make a joke..

Dlm life aku, fmly aku n aku sendri pon, aku mmg x de pentingkan sgt branded nye brg.. asalkan bgi aku brg tu shantek, kene dgn hrga n selesa utk di pakai, tu dh cukup utk aku.. xperlu nk letak kan standard dlm fikiran, nk pakai brg2 brand tu, brand ni.. serius la bnda ni wat aku rase x selesa…huhu.. sbb bgi aku, aku x mmpu sgt pon nk pakai branded nye brg…so cukup je la atas apa yg termampu..
Hope seseorg tu leh faham.. sekian.. :(

Wednesday, February 8, 2012

My Love Story



Bulan ni dah masuk bulan Februari.. semua org duk bercakap bahawa bulan February adalah bulan cinta.. hahah... wat a nonsense.. as Muslim, kita mane sambut Valentine.. aku seumur hidup mmg tak pernah sambut Valentine.. sambut birthday kwan baik aku ade la.. sbb die nye beday adalah on 14th February..hehe..tp xpe la..saje aku nk cite pasal My Love Story la kunun..Love Story sepanjang hidup aku.. hehhe...


Aku dah lupe sejak bile aku mula berperasaan kat lelaki..haha...tp aku mmg jarang nak berkwan dgn lelaki sejak masuk sekolah menengah..sbb nye aku rase down dgn physical  appearance aku.. sbb aku tau dulu aku adalah gemox..sbb aku gemox la aku rase x confident dgn diri sendiri..
Akhirnya mase aku form 4, ade sorg budak laki kelas aku suka kat aku.. and aku mmg duk suka gak budak tu..sbb nye dlm kelas aku, die budak yg plg baik kut.. x hisap rokok, x ponteng kelas.. berpewatakan alim .. (skrg bdk tu dh jadi ustaz pon)..time tu aku sgt appreciate die, sbb die sudi suka kat aku wlaupon dulu aku bukan nye cantek (skrg cantek ke??), aku gemox, aku yg selekeh, x tau nk pakai baju cantek2.. pendek kata die suka aku apa adanya aku la pd waktu tu..  Masuk akhir form 4, aku berpindah sekolah yg lgi dekat dgn umah aku..time tu kami still duk kwana n contact2 lagi.. masuk form 5, die tba2 menyepikan diri..lagi beberapa bulan nk spm die kol aku gtaua nk focus on spm, so nk stop kwan dgn aku..so aku pon faham la... smpai la aku dh masuk diploma kat uitm teganu, tba2 die contact aku balik..tp pd masa tu aku lgsung dh takde perasaan kat die dan aku pasrah utk tutup je buku lama...Gudbye MR D.. :)

Masa aku diploma, tahun 1..aku byk libatkan diri dgn program surau/masjid...masjid uitm teganu di namakan “Baitul Hikmah”(BH)..so one day aku dilantik menjadi AJK utk program majlis pengurusan jenazah sempena festival kolej (FESKO)..so utk sempurnakan program ni, kami kene la buat meeting dgn ahli2 ajk yg lain.. group aku di handle oleh seorg senior (tp umor same je dgn aku) lelaki.. so MR R ni bagi no fon die kat semua.. one day time cuti semester, aku tersend 1 sms yg di forward oleh kwan2..sms tu mcm khabar angin la.. dgn tak di selidik samada sms tu betul ke x, aku terus je forward kat semua kawan2 dlm contact list aku..then tba2 MR R mereply sms aku dgn ayt “awk sure ke sms y gawk frwrd ni benar? Kalu x sure jgn forward, nnt timbul ftnah” mcm tu la ayt die.. aku terus sentap..then sejak dri malam tu, MR R terus sms aku boleh dikatakan stiap malam.. pdhal aku rase MR R tak kenal pon aku sapa..kami still terus bersms smpai bertahun2 lame nye yg akhirnye telah membuatkan aku dah tersuka dgn die..aku x sure die suka aku ke tak..tp die salu bgtau jgn tggu die.. aku kapel dgn my MR A pon setelah die dapat tau ade org suka aku n aku tak mau terima org tu sbb aku tggu die.. die terus sms n kol aku gtau jgn berharap pada die sbb die tak punyai apa2..
Time tu aku rase down seolah2 putus cinta wpon tak bercinta.. sbb aku rase aku tggu die utk die buka hati utk aku sgt lame..hampir 4-5thun jugak...MR R penah dtg raya umah aku, jumpa parent aku semua.. time tu la kut aku rase 1st time die kenal aku..tu pon setelah 4tahun berkwan kut.. and smpai skrg die still lagi berkwan dan contact aku.. tpi ayat die tetap sama, jgn tggu die, sbb die taka de ape2..hmm..aku rase die dh ade someone special kut..

Dulu aku penah kapel dgn MR T, tpi sekejap je..kami tak serasi sbb MR T panas baran,, and dalam mas yg sama jugak, aku still duk berharap kat MR R..so akhirnya aku dgn MR T putus dan kami adalah musuh skrg..sbb nye MR T takleh terima aku dump die dulu.. aku dulu terima MR T sbb aku rase MR T ensem..hahha...so aku terima cinta nye sekelip mata tanpa berfikir.. tp hakikatnye, aku still duk angau kat MR R time tu...aku kapel dgn MR T x smpai 6 bulan kut.. MR T ni budak nakal, pemalas, panas baran.. teus ternag aku nyesal terima die tanpa usul...dan aku mmg tak suka dgn budak yg nakal...dulu aku rajen pegi surau...sbb tu aku leh jumpa dgn budak surau jgk yg aku suka.. MR R...
Skrg aku dah mempunyai future plan dgn my MR A..plan utk tunang dan kawen.. aku tak tahu kenapa aku menjadi antara 2..betul ke dgn ape yg aku plan n buat ni?? Sbb aku rase my MR A tidak menyanyangi aku sepenuh hati.. hidup die die bayangi dgn kisah silam die die mana die penah di dump oleh ex gf die... selain tu, die salu keep on comparing antara aku dgn seorg perempuan yg die duk suka..CT.... im not jeles..tp kdang2 rase mcm sedih sbb die tak mampoo utk terima aku seadanya.. ade jek  bnda yg nak di compare kan aku dgn CT. As a human of kos la aku sgt kecik hati.. sedangkan aku sudi terima die seadanya wpon at that time hati aku still duk mengharap dgn MR R.. sedangkan jugak MR R jauh lebih perfect dari die..tp aku tak pernah nak compare kan mereka.. sbb bgi aku setiap org ade baik dan buruknya sendri..

And bcoz of that jugak aku rase die bukan mahu aku sepenuhnye.. ckup sbgai teman utk mngisi kesunyian hati die.. my MR A bukan sperti kekasih yg lain.. yg terasa excited dgn love die..  yg snggup curahkan kasih syg...hidup die sperti  just mahu luahkan dendam terhadap perempuan setelah rase sakit penah di dump oleh ex gf die.. tu yg aku salu rase sepanjang bersama dgn die..

DEAR ALLAH..AM I DOING THE RIGHT THING WITH THE RIGHT PERSON AT THE RIGHT TIME??? IM HOPING & PRAYING THAT THIS IS THE BEST RIGHT THING WILL HAPPEN IN MY LIFE... PLEASE SHOW ME THE WAY... huhu...

Thursday, January 12, 2012

MAKSUD PEMBERIAN / HADIAH LELAKI KEPADA PEREMPUAN

 Aku tak pasti maksud2 ni benar ke tak.. tapi saje la nak share..heheh.. Aku penah dapat 3jam tangan, sandal, minyak wangi, kad ucapan, coklat dgn bingkai gambar.. gambar pon ade.. hehe
 MAKSUD PEMBERIAN/HADIAH LELAKI KEPADA PEREMPUAN :

✔ JAM TANGAN → Tanda mengingati setiap masa dan waktu,
✔ CINCIN → Tanda ikatan kasih yang abadi,
✔ GELANG → Tanda mesra,
✔ RANTAI LEHER → Ikatan cinta yang perlu perhatian,
✔ SUBANG → Tanda penghargaan dan penghormatan,
✔ KASUT → Sentiasa mengambil berat/prihatin,
✔ PAKAIAN/KAIN → Semoga kasih berkekalan dan dekat selalu,
✔ PAYUNG → Tanda kasih dan sentiasa ingin melindungi,
✔ MINYAK WANGI → Tanda cinta,
✔ BINGKAI GAMBAR → Sentiasa merindu dan tak ingin berjauhan,
✔ BUKU → Bersifat terbuka dan bertolak ansur,
✔ BUNGA → Tanda perkenalan dan tanda sayang,
✔ COKLAT → Semanis cintamu,
✔ LAGU/CD/KAD UCAPAN → Mengabadikan cinta dan kenangan,
✔ SEJADAH DAN AL-QURAN → Tandanya kekasihnya itu menyayanginya dunia dan akhirat,
✔ HANDPHONE → Tandanya kau jangan lari dari ku!! Aku akan mencari mu walau dimanapun (melainkan kalau handphone itu ditutup),

Tetapi hadiah yang paling di nanti²kan oleh setiap perempuan adalah..

MASUK MEMINANG dan NIKAHI dia → Tandanya dia serius n betul² ikhlas mencintai kamu..♥

Wednesday, January 11, 2012

Aku Mau

Sape penah dengar or tau lagu tajuk "aku mau - once"..lagu ni sgt2 kenangan utk aku.. ntah, rase sayu jek dgr lagu ni, menusuk melekat kat dlm hati.. hehe..memori sgguh.. ape pon xpe, biar la aku jek tau kenangan tuh.. dulu mmg tiap2 ari aku akan dgar lagu tuh, smpai la aku dah rase down, aku pon start utk stop dgar lagu tuh.. ni xde kaitan dgn bf or ex bf.. hahah...hmm...
terasa sgt mengimbau balik memori.. ~eceh..mcm memori daun pisang lak..
hari ni aku dah start duk dengar berkali lagik lagu neh..hmmmm....

ni la lagu tuh.. cuba la dengar dan hayati lirik lagu tuh :)

ows saje aku nak selitkan..pagi tdi masa tgh drive, biase la kan aku duk dgar HOTFM tetiap pagi.. tajuk HOTCHAT ari ni ialah "Tanda2 Curang".. antara tanda2 yg di kongsi tadi ialah:

1) Tidak membalas sms (kalu balas pon lepas 2,3jam)
2) Sentiasa leka dengan facebook
3) Guna/Pakai henfon lebih dari 1
4) Tiba2 je tak bagi pegang henfon, pdahal selama ni bagi jek..
5) Selalu bgi alasan letih/byk keje
6) Call susah nak angkat
7) Leh kira dgn jari bape sms or call yg di buat dlm sebulan..

Tu antara yg aku ingat la..ape eh lagi..?? dah lupe lak aku. tapi bagi pendapat aku, as pmpuan, nape pmpuan curang ade lah sbb kurang perhatian dari partner die..sedangkan aku tau, pmpuan mmg nak dan sentiasa nk dapatkan perhatian dri partner die.. contoh la kan..si pmpuan ni duk sms partner die, tp partner die duk x balas sms..kalu balas pon lambat 2,3 jam.. then leka jek berfacebook online chat, ym suma dgn org lain..pastu akan bagi alasan x dapat or x reply sms sebab letih keje..
so bayangkan la..die ade partner, tp ibarat mcm takde.. so lebih baik takde dan cari lain yg boleh appreciate.. tu pendapat aku la nape pmpuan leh curang.. tp tu curang utk pmpuan yg baik, tp x dihargai..

Ade gak pmpuan curang sbb nak hidup senag, nak lelaki kaya.. tdi ade jugak aku dengar kat hotfm.. pmpuan ni ajak la bf die kuar, tpi bf die cakap xmau kuar sbb nak baca yassin..baca yassin ape nye, kantoi die kuar dgn pmpuan lain..huh...

come on la..belajar la hargai ape yg korang ade..if org tu curang, korang akan ngamuk duk marah2, tapi hakikatnye korang yg x tau nak jaga or appreciate.. and ade jugak korang yg sebalik nya...
hmm, ape pon belajar la hargai n appreciate org if ko sndri mau diri ko di hargai..
bak kata pepatah "The more u give, the more u get'



Thursday, January 5, 2012

Oh Apek

sape x kenal dgn apek @ khairul fahmi che mat..penjaga gol harimau malaya..aaummmm!!! hahah.. penuh dgn kontroversi tetapi tetap bagus dlm tugas die as penjaga gol skuad malaysia..
tup2 arini dlm berita cakap die nak kawen thun ni..fuhfuh...
aku minat apek sbb muka die mmg la taste aku.. dan juga sbb die mmg bagus dlm bola sepak..
x bermksud minat smpai rase nk kawen dgn die.. lgi2 die yg byk kontroversi sana sini.. hahah.. aku pandang wajah apek jek..utk di jadi kan mimpi.. tapi aku x mau la kat apek..

harian metro 05/01/2012
ape pon moga apek bahgia.. :)

Sunday, January 1, 2012

HEPI NEW YEAR 2012

sedar tak sedar, ari ni dah masuk tahun baru.. tahun 2012.. selamat tahun baru utk semua.. ape azam aku eh utk tahun baru ni??? entah.. mcm xde azam baru pon.. sebab azam seblom2 ni pon tak tercapai.. aku nak berjaya, ade duit byok supaya aku mampu beli umah.. pergh.. ingt umah muarh ke kat area sini?? area mane2 pon aku rase rumaha dan tanah adalah aset termahal ler skrg.. bukan senang org muda mcm aku ~muda la lagi sbb x smpai 40 lagi....permulaan utk dewasa~ hahaha... bukan senang org muda berumur 20an mampu nk miliki umah sendri as aset.. tp ade jek yg mampu.. sbb latar belakang family yg mmg dah senang.. parent byak bantu.. tapi aku tak.. latar belakang family aku bukan la terlalu senang.. or maybe sebenarnye leh aku kate kan aku mmg bukan dari family yg senang pon..

semua org berpusu2 g sambut new year.. tpi aku duk umah jek tgok tv pastu tdo.. hehe.. tak kuasa aku nk g berhimpit2 semata2 nk sambut new year, berpusu2 dgn org ramai.. ows mmg tak la.. house mate aku sorang balik kampung, sorang pegi johor.. aku jek duk sini sorang2.. xpe la.. aku malas nk balik.. sbb aku dah plan nak balik time chinese new year.. so leh aku abeskan cuti byk2..


semua org jugak aku tgok duk post kat fb dgn azam baru, semua semangat berkobar2.. tpi ntah apesal aku rase down.. down yg amat.. huhu.. sbb nape aku down..adalah kerana aku akan disuruh utk putus hubungan dgn bf aku if die still x mau ikat aku.. bnda ni aku dah bincang dgn bf aku byk kali.. tp there is no answers, no solution.. aku syg gile kut encik boolat aku.. tp apabila aku disuruh utk putuskan hubungan sbb xde ape2 ikatan lagi (bertunang le maksudnye), aku rase sgt down,, sbb aku betul2 syg my boolat, tp die still xde ape solution utk hal ni.. serius aku rase sgt down.. smpai aku dah xde mood nk mereply suma sms or pickup call form my boolat.. pada asalnye aku amat la excited nk g lost world kat tambun.. tpi malam seblom planning tu, aku di hantui dgn rase down itu ~dihantui tuh..hehe~ so aku jdi terus xde mood utk pegi sbb rase serabut..

sori sgt2 akak shantek.. pdahal sy dah beli coklat utk akak shantek as a beday present..huhu.. mesti akak shantek marah saya.. *akak shantek adalah kawan kpda abg myboolat yg secara tak langsung telah baik dgn aku* die la yg dah beli tiket utk kami bersuka ria kat lost world tu.. huhu.. hope kaka shantek x marah saya.. maaf sgt2 dgn akak shantek..sy betul2 down waktu tu smpai dah xde mood utk buat ape pon..